BIJZONDERHEDEN BIJ MIJN STAMREEKS
Allereerst is het opmerkelijk dat mijn stamreeks zo ver terug gaat in de tijd en wel tot het midden van de dertiende eeuw. Dat heeft te maken met het feit, dat er verschillende akten over te Brocken zijn te vinden. Veel akten werden opgemaakt bij verkoop of erfenissen en dergelijke. Je moest dan natuurlijk wel het nodige bezit hebben.
Waar kunnen we de Brocken situeren? Dat is Noord-Brabant. Zelf ben ik in Ravenstein geboren, maar mijn vader Piet en mijn grootvader Willem waren in Herpen ter wereld gekomen. Mijn overgrootvader Lambertus ging hier wonen vanuit Berghem. De voorouders Cornelis, Jan Daniël en Daniël Jan kwamen uit Berghem, De stamvader van de familie “den Brok” was Jan Neel Brock, die in Oss was geboren, maar in Berghem ging wonen. De vader van Jan Neel was Neel Gerardi, die ook in Oss was geboren. Dan komen we bij voorouder Gerrit, die tijdens de Tachtigjarige Oorlog vanuit Haaren in midden Brabant naar Oss in het Maasland trok. Adriaan, Jan, Wouter Wouter, Wouter Peter, Peter Willem en Willem Peter kwamen allemaal uit Haaren en wel uit het buurtschap Belvert. Voorvader Peter Broc is waarschijnlijk in 's-Hertogenbosch geboren, waar zijn vader Jan ook heeft gewoond. Jan en zijn vader Jan Wourtersz waren in Ghesel bij Helvoirt geboren, waar ook stamvader Wouter (Woltherus) Broc de Gheselle vandaan kwam.
De oorsprong van de Brocken moeten we vrij zeker zoeken in Frankrijk in Normandië. Zie voor meer informatie het onderwerp “Oorsprong van de naam Broc(k) en de familie Broc(k).”
De Brocken waren vooral landbouwers, boeren. We komen maar een paar andere beroepen of nevenfuncties tegen. Ik was leraar, mijn vader horlogemaker en juwelier en daarvoor zien we eigenlijk alleen maar boeren. Jan Neel Brock was ook nog schepen. Verder terug in Haaren vinden we de kerkmeesters Jan Wouter (1550) en Wouter Peter (1499). Jan Broc was waarschijnlijk meester kleermaker. Zijn vader Jan Woutersz ook nog molenaar of in ieder geval eigenaar van de molen. Dan komen we bij stamvader Wouter, die boer was.
Hij was een welgesteld man en bezat een grote hoeve “de Brokkenhoeve” in Ghesel bij Helvoirt. Alle nazaten in de stamreeks waren ook redelijk welgesteld. Zo had Gerrit Brock in Oss veel grond en bezat hij de “Heiligegeesthoeve vanden Bossche”. Ook Jan Neel Brock in Berghem hoorde daar bij de vijf rijkste mensen. Hij was er ook borgmeester.
Met kleinzoon Jan Daniël gaat het mis. Hij maakte te veel schulden, zijn bezittingen werden executable verklaard en hij was tenslotte gedwongen zijn huis te verkopen. De volgende generaties Brokken hadden het daardoor vanzelf ook minder ruim.
Hoe oud werden mijn voorouders? Dat is moeilijk te zeggen. Tot en met Jan Neel Brock kunnen we de leeftijden wel achterhalen. Mijn vader werd het oudste, 81 jaar en mijn grootvader was het jongst overleden, namelijk op 56 jarige leeftijd. Van de voorouders voor Jan Neel valt weinig te zeggen. Wel zijn hier verschillende leeftijden die boven de 60 jaar liggen. Ga ik uit bij enkele personen van een ruwe schatting uit, dan kom ik op een gemiddelde leeftijd van 67 jaar.
De leeftijd van de vrouwen van de Brocken is moeilijker te bepalen, omdat er bij de vrouwen vaak minder gegevens voorhanden zijn. Mijn moeder werd het oudste, 86 jaar. Het jongste was Henrica van de Mosselaar , die op 42-jarige leeftijd overleed. Misschien werd de eerste, onbekende vrouw van Jan Wouterszn maar 35.
Sommige Brocken trouwde twee keer, zoals Jan Daniël, Jan Neel Brock, Wouter Wouter en Jan Woutersz .
Wat kunnen we van de Brockenvrouwen nog meer zeggen? Het is opvallend, dat er van vrouwen vaak minder te vinden is. Zo zijn soms zelfs de namen niet bekend, zoals bij de vrouw van Gerrit, van Adriaan en de eerste vrouw van Jan Wouterszn.
Enkele bijzonderheden: Henrica van de Mosselaar overleed bij de bevalling van Henricus op 23 mei 1884 te Herpen. Petronella Verwaijen had met haar zeven kinderen geen geluk. Haar kinderen stierven allemaal jong, behalve mijn overgrootvader Lambertus en Johannes.
Theodora Wilbert Willems, de eerste vrouw van Jan Daniël den Brok bracht zes kinderen ter wereld. Vijf kinderen stierven al heel jong, alleen Martinus werd nog 28 jaar. Theodora overleed op 29 december 1790, 55 jaar oud. Jan Daniël trouwde opnieuw met Alberdina Francis Hornkens waarmee hij vijf kinderen kreeg.
Over de stamvader van alle Brokken in Berghem en Herpen, mijn voorvader Jan Neel Brock is erg veel te vinden, maar over zijn vrouwen hoegenaamd niets. Jan trouwde de eerste keer met Jenneke Handrick Seelen. Er is niets over haar te vinden. Vermoedelijk komt de familie uit Oss en heeft Jan haar daar ontmoet voordat hij naar Berghem vertrok. Hun huwelijk bracht geen kinderen voort.
Ook over zijn tweede vrouw Maria Cornelissen van Oirschodt is weinig te vinden. Vermoedelijk zal ze ergens rond 1660 geboren zijn. Ze woonde bij Jan Neel Brock in. Uit hun relatie kwamen acht kinderen voort. Waarschijnlijk zijn Maria en Jan pas in 1698 voor de kerk getrouwd en op 12 juli 1703 voor de schepenbank. Bij de doop van dochter Lijn is een Jan Cornelissen getuige. Hij zal waarschijnlijk een broer zijn van Maria. De vader van Maria en Jan zou misschien een Cornelis van Oorschot kunnen zijn. Er overleed een Maria Cornelis van Oirschot op 29-12-1720 in Berghem. Dat kan niet Maria zijn die met Jan Neel Brok getrouwd is, want zij overleed op 9 april 1735. Misschien is het de vrouw van Cornelis en de moeder dus van Maria. Over het leven van Maria en Jan is het een en ander te lezen in het levensverhaal van “Jan Neel Brock, een Berghemse boer uit de zeventiende eeuw.”
Helewigis was de vrouw van stamvader Wouter (Woltherus ) Broc de Ghesel. Zij woonde op een grote boerderij: “De Brockenhoeve”. Het is dan eind dertiende eeuw. Helewigis bezat een hoeve, die lag aan de Hooghoutsestraat in de buurt van Biezenmortel en Udenhout. Waarschijnlijk was die van haar ouders geweest. Haar kinderen Johannes de Gheselle en zijn vrouw gingen er wonen. Ook haar dochter Helwigis ging in een huis bij de hoeve wonen. Helewigis moeten we zien als de stammoeder. Zij kreeg nog drie kinderen: Jan Wouterszn, Aleijdis en Engelberna.
Het grootste gezin in deze stamreeks is die van mijn grootvader Willem den Brok en Lentje. Zij kregen 15 kinderen. Het kleinste gezin is mijn gezin: 2 kinderen. Kijken we naar het gemiddelde aantal kinderen van mijn stamreeks, dan komen we uit op 7,2 kinderen per gezin. Dat is best veel.
Naar home: Verslag van de zoektocht naar mijn stamvader.
Naar: Hypothese
Terug naar:
Maak jouw eigen website met JouwWeb