HYPOTHESE
Het is verleidelijk om verder te denken, nadat ik op Geneanet op nog een naam stuitte: een Ariken Brock. Ariken, dochter van Brock, mogelijk geboren ca. 1227 te Oisterwijk, huwde rond 1250 Wilmer van Laerhoven (geboren ca. 1222 Oisterwijk en overleden ca. 1278 Belvert). Ze kregen vier kinderen: Thoenis, Aleijt, Lijsbeth en Aert.
Bron hiervan is Geneanet: Stamboom Bosman-Van Laarhoven. Arnold Bosman (bosmana63). Hij heeft de gegevens van de achteroom van zijn vrouw, van Ad van Laarhoven, die 40 jaar lang bezig is geweest met de Van Laarhovens en dit vastgelegd heeft in een boek: "Geschiedenis van het geslacht Van Laerhoven." Geschiedenis en stamboomoverzicht over de periode 1380-1650 (deel 10: Finale) (book), A.G. Laerhoven, Helmond 1991.
Waar hij de gegevens vandaan heeft, is niet duidelijk.
In verband hiermee vond ik nog deze bron:
104. 12-10-1413 1188 / 271v-2 en 3 Johannes Broc Jans zoon verkocht aan Arnoldus de Laerhoven ten behoeve van hem en van mr Johannes en Willelmus, broers, kvw Arnoldus de Laerhoven, ½ bunder heideland in 40 bunder in Oisterwijk ter plaatse Bantsvoort, naast de gemeint van Oisterwijk en naast de heer van Boxtel. 271v-3. Leonius Petri Leurs, Johannes Broc Wouters zoon en Goeswinus Goeswini Matheus deden ten behoeve van voornoemde Arnoldus, mr Johannes en Willelmus, afstand van voornoemde ½ bunder
Arnoldus van Laerhoven, een kleinzoon van Wilmer van Laerhoven leefde van ongeveer 1308 tot 1367. Volgens deze akte heeft hij van Johannes Broc, de zoon van Jan Broc (Is deze Johannes Jan, de zoon van Jan Wouterszn?) een stuk land gekocht. Johannes Broc Wouterszoon heeft afstand gedaan van de grond. Dit zou dan de vader van Jan kunnen zijn. De tijd van de akte klopt niet, maar kan natuurlijk later opgeschreven zijn. Het bewijst wel dat er contact was tussen de van Laerhovens en de familie Broc.
Gaan we er van uit, dat Arijken, werkelijk heeft bestaan, dan zou ik puur speculatief de volgende hypothese kunnen opzetten:
Wouter (Woltherus) Broc, zou als vader een Jan (Johannes) Broc kunnen hebben. Zijn zonen Jan en Johannes kunnen naar hem vernoemd zijn. Deze Jan zou dan rond 1200 geboren kunnen zijn en wellicht een zus Arijken kunnen hebben. Naam, tijd en plaats kloppen. De vader van beide zou dan een Walter (?) Broc(k) kunnen zijn .Hij zou dan mogelijk de persoon kunnen zijn, die uit Frankrijk (of Engeland) is gekomen en zich hier in midden Brabant bij Oisterwijk heeft gevestigd.
Hoe dan ook is het plaatsje Broc vrijwel zeker de bakermat van familie Brok. Deze gedachte wordt nog versterkt door de stamreeeks, zoals is vermeld, van de Franse familie Broc, beschreven in het boek “Histoirde de la maison de Broc” door A. Ledru.
Verder vond ik nog het volgende, dat ik ook in "Oorsprong van de naam broc(k) en de familie Broc(k)" heb vermeld:
Hugo de Broc was in 1067 getuige van een oorkonde door Geroud, een ridder, aan de abdij van St. Armand in Rouen. Ook was hij getuige in 1070 bij een akte van Willem de Veroveraar. Zijn broer Walter wordt in de "Regesta Regum Anglo-Normannorum" (een tussen 1066 en 1087 in het Latijn geschreven verzameling akten van de Engelse koning Willem de Veroveraar) vermeld als vazal van de graaf van Bayeux. Hugo, Walter en Roger de Broc bezaten land van Odo, bisschop van Bayeux en halfbroer van Willem de Veroveraar. Ze gaven de kerk van Neon met de tiende aan de abdij van St. Vigor in Cericy met de goedkeuring van Odo. Later voegden ze nog meer tienden toe. Dit charter werd bevestigd door koning Willem I en goedgekeurd door Ranulf Viscount of Bayeux.
Walter de Broc gaf land in de vallei van Brotone aan de abdij van Bec in ca.1070 toen de nieuwe kerk nieuw werd gebouwd . In 1079 gaven Hugo en Walter de Broc, broers, de kerk van Criquebeouf-la-Campagne aan de abdij van St. Mary en St. Peter in Gemmetico (Jumiêges) en Hugo gaf hen verder de kerk van Topstella. Getuigen waren Walter, zoon van Walter en Radulf de Broc. Walter en zijn broer Hugo worden in een oorkonde genoemd door Ralf die land schonk aan de abdij van Juimêges in 1092. Het is duidelijk dat ergens in de buurt hun hoofdverblijfplaats was. Walter de Broc was in 1092 met anderen getuige bij een oorkonde door Ralf FitzAnsred en zijn vrouw Giberga aan St. Mary Gemmetici. Rond 1107 schonk Walter de Broc grond aan de nieuwe abdij van Montbourg in Normandië, die Richard de Rivers had opgericht .
(Bron; august le Prévost: histoire de l'Eure. Vi pp284-6)
Zouden de genoemde Walters voorouders kunnen zijn? Misschien wat ver gezocht.
Samenvattend komen we tot het hypothetische schema:
Jan Broc
Geboren ca. 1200
Kinderen: 1. Wouter Broc, geboren ca. 1240 Ghesel.
Walter (?) Broc(k)
Geboren ca. 1175.
Kinderen: 1. Jan Broc, geboren ca. 1200
2. Arijken Brock, geboren ca. 1210, gehuwd ca. 1250 met Wilmer van Laerhoven.
Hier eindigt voorlopig mijn verslag over mijn zoektocht.
Zie verder "Oorsprong van de naam Broc(k) en de familie Broc(k)".
Terug naar home : Verslag van de zoektocht naar mijn stamvader.
Naar: Bijzonderheden bij mijn stamreeks.
Terug naar:
Maak jouw eigen website met JouwWeb